Yoga

Yoga voor kinderen

Yoga is een eeuwenoude levenswijsheid uit India. Yoga betekent het verbinden van lichaam en geest. Door yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanningsoefeningen blijft je lichaam soepel en je gedachtenwereld helder.

Dit is natuurlijk niet alleen fijn voor volwassenen, het is juist prettig als dit soort technieken al jong worden geleerd. De lessen worden aangeboden op het belevingsniveau van de kinderen en jongeren.

Zo komen bij de jongste kinderen alle onderdelen van yoga langs in de vorm van (fantasie)spel. Bij de oudste groepen wordt er steeds meer stilgestaan bij de inhoudelijke kant en hun eigen beleving.

Meestal wordt een les verbonden aan een thema zoals oerwoud, dierentuin, lente, vriendschap, ontspannen enz.

De volgende onderdelen komen regelmatig terug in de les:

  • Warming-up met losmaakoefeningen en de zonnegroet
  • Stiltemoment met zintuigspelletjes of meditatie
  • Yogahoudingen
  • Massage en andere samenwerkingsoefeningen
  • Ontspanningsoefening waarbij een verhaal wordt verteld en rustige muziek wordt gedraaid
  • Tekenen, vertellen of het trekken van een Eigenwijsje of Knuffelkaartje.

 

Meditatie en visualisatie

Als broer van Ananda mag ik hier een klein stukje schrijven over een onderwerp waarin ik mij veel verdiept heb: de chakra’s. Chakra betekent in een oude Indiase taal letterlijk ‘wiel'.

Maar ze werden niet gebruikt om mee te rijden hoor! Het waren meditatie oefeningen waarbij je je van alles mag inbeelden op bepaalde punten in je lichaam.

Heel lang geleden werden deze 'chakra’s' gebruikt in hele simpele meditaties. In deze oeroude vorm zou het ook heel leuk kunnen passen in bijvoorbeeld kinder of tieneryoga.

Het waren simpelweg gezegd punten in het lichaam waarop je je kan concentreren. Dit betekent dat je je met alle aandacht op een punt in je lichaam richt. En zodra dat je lukt, mag je je iets gaan inbeelden.

Zo zijn er bijvoorbeeld manieren om je in te beelden dat die chakra punten in je lichaam kleuren hebben. Kun jij je je aandacht richten op deze punten in je lichaam? En dan ook nog kleuren inbeelden? Of misschien wil je je wel voorstellen dat er aarde, water of vuur in deze punten te vinden is?

Tegenwoordig wordt er heel geschreven op het internet over chakra’s, maar vroeger in India stonden ze heel anders bekend. Het ging toen niet zozeer over gezondheid ofzo maar het was meer een spel van concentreren en inbeelden.

In India bestaat er een woord voor zo’n spel: 'leela'. Dit woord betekent tegelijkertijd ook ‘sport’. We kunnen dus even onze stinkende best doen om ons iets in te beelden. En als het spel over is, gaan we gewoon weer verder, net alsof een spannend wedstrijdje weer is afgelopen.

Inbeelden en concentreren zijn wel oefeningen waar je een stuk vrolijker van kan worden. Ook kunnen dit soort oefeningen bijvoorbeeld krijgers helpen om altijd op de hoede te zijn. Je wordt er dus super fris van! Oftwel Pura Vida (puur leven)! Dit maakt het nog extra leuk.